Saturday, 7 April 2012

Kenali Silver anda

Sebelum memulakan simpanan perak atau silver anda. Jom kenali Perak yang boleh anda simpan. :)

Silver Jewellery

silver jewell


Silver jewellery atau barang perhiasan perak merupakan  jenis perak yang terkenal di Malaysia. Kebanyakkan ketulinan barang perhiasan perak adalah 92.5%. Barang perhiasan perak ni mudah didapati di Malaysia kerana, kebanyaakan kedai emas juga ada menjual barang perhiasan perak. Kadang-kadang, barang perhiasan ini juga dihias dengan batu kristal untuk meningkatkan seri barang perhiasan perak ini. Tetapi sebagai seorang pelabur, barang perhiasan perak ini tidak sesuai untuk dijadikan simpanan pelaburan yang menguntungkan, salah satu sebab adalah ketulinannya bukan jenis 99.9% perak dan premiumnya sememangnya tinggi.

Silver bar



Bar perak di cetak dalam pelbagai saiz dan berat. Ada yang menggunakan unit "troy oz" dan "gram". Biarpun berat yang berbeza, tetapi ketulinan tetap sama iaitu, 99.9% perak. Bar perak merupakan pilihan pelabur yang sangat popular yang ingin mula melabur dalam perak fizikal, kerana bar perak murah dan premium rendah. Bar perak boleh diperolehi daripada luar negara (seperti Sunshine, kitco, Morgan dan sebagainya), dan di Malaysia, syarikat GSR telah menjadi syarikat pertama yang mengeluarkan bar perak menggunakan standard "troy oz".

Silver coin

harimau malaya

Silver coin atau syiling perak merupakan perak dalam bentuk duit syiling. Berat lebih kurang sama dengan silver bar, tetapi ia di cetak dalam bentuk bulat. Kebiasaanya, harga premium silver coin lebih tinggi daripada silver bar. Keistimewaan silver coin ini adalah, gambar yang dicetak pada permukaannya lebih menarik daripada silver bar dan kebanyakkannya akan ditulis "tahun" bila silver coin tersebut di cetak, dan ini boleh menjadikan silver coin menjadi "rare" menyebabkan harganya semakin mahal.

Generic coin

Mexican Libertad

Sesetengah silver coin mempunyai nilai dalam matawang negara pengeluarnya. Contohnya dollar Amerika, dollar Australia, Yuan, Euro dan lain-lain. Ini bermakna, silver coin berkenaan adalah legal tender pada nilai mukanya (sah dipelakukan dengan nilai berdasarkan nilai muka) di negara berkenaan. Kebanyakkannya, coin ini dikeluarkan oleh penempa kerajaan (goverment mint) dan ini berbeza dengan  generic round yang dikeluarkan oleh penempa persendirian (private mint), yang mana ia tidak mempunyai nilai muka. Namun terdapat juga penempa kerajaan yang tidak menyatakan nilai muka pada silver coin tersebut seperti Mexican Libertad. 

Numismatic



Numismatic coin adalah syiling perak yang dijadikan sebagai syiling koleksi terhad yang mempunyai permium tinggi. Jika anda minat untuk menggumpul kolesi ini ada beberapa perkara yang perlu anda tahu iaitu, harga numismatic coin tidak bergantung kepada harga spot perak. Semakin lama anda simpan numismatic coin, ia akan menjadi "rare", oleh itu harganya boleh meningkat lebih tinggi. Apa yang boleh saya katakan di sini, pelaburan dalam numismatic coin merupakan satu pelaburan yang berisiko tetapi untung yang lumayan.

Casting Silver bar


Silver casting bar merupakan silver yang mempunyai premium paling rendah. Lazimnya, berat casting serendah 100gram, 250gram, 500gram dan 1kg. Casting bar bermaksud silver yang ditempa tanpa melalui proses penghalusan, iaitu, silver yang dicairkan, dimasukkan ke dalam acuan silver, dikeluarkan setelah keras, dan disejukkan. Casting silver bar sesuai dijadikan pelaburan yang membawa pulangan yang lumayan. Jika anda mempunyai bajet yang lebih, saya sarankan untuk simpan casting silver bar :)

Kesimpulan

Kesemua jenis perak yang disimpan membawa pulangan pada jangka panjang (3-5 tahun). Oleh itu, anda bebas memilih untuk menyimpan jenis perak yang anda suka berdasarkan matlamat pelaburan anda. Bagi saya, saya lebih suka untuk simpan silver bar dan juga casting bar. Apa yang boleh saya cadangkan ialah, simpanlah perak berdasarkan kemampuan anda, dan jadikan 30% simpanan anda adalah simpanan logam 999 :)

*Berminat untuk membeli atau menjadi agen? Daftar percuma di www.gsr2u.com.my/jutawanlogam 

p/s: Adakah artikel ini menarik? kongsikan artikel ini dengan rakan-rakan anda yang lain. Hanya klik sahaja "button" share kat bawah ni... : D Semoga rakan-rakan anda mendapat manfaat daripada perkongsian ini.

Thursday, 5 April 2012

Jom beli Silver sekarang!

Jom beli silver sekarang!!

Mesti ramai yang tertanya-tanya, kenapa saya mengeluarkan kenyataan ini. Sebelum saya menulis lebih panjang, apa kata baca beberapa kenyataan di bawah ini:
"Looking forward 2-3 weeks precious metals seem to be setting up for higher prices as we go into earning season and May. Overall the market is close to a top so it could be a bumpy ride as the market works on forming a top in April" -http://www.GoldAndOilGuy.com/

‎"Around this point in the fractal cycle in the late 70’s, gold busted out of its channel to rise sharply higher, along with silver. Silver’s channel top will lie up around $68 to $70 over the coming months which we believe will be reached in 2012. The next higher angled resistance bands for silver run from $112 to $115, and then up at the $123 area. By the end of the silver bull, we expect to see silver reach $500+" -GOLDRUNNER (April 2, 2012)

Saya ambil kenyataan ini daripada Gold Silver news. Dan apa yang boleh saya rumuskan di sini adalah, jangkaan atau ramalan pakar analisis kebanyakkanya menyebut tentang peningkatan harga logam berharga ini di masa hadapan semakin tinggi. 

Jika anda lihat pada hari ini, 1kg jongkong perak GSR berharga dalam lingkungan RM4047 dan harga jual RM3551 pada harga spot $32.30. Tapi kalau ambil pada harga dealer lebih murah lagi.

bayangkan jika harga perak atau emas meningkat seperti yang diramalkan, semestinya keuntungan dalam pelaburan logam berharga ini tinggi. Tapi, bagaimana pula pada masa tersebut anda baru hendak bermula? semestinya anda telah rugi kerana tidak membeli emas dan perak pada hari ini.

Saya akan membuat sedikit perbandingan Emas VS Perak dalam masa 3-5 tahun ini.



Jika di bandingkan diantara emas dan perak, kedua-duanya sesuai untuk pelaburan jangka 3-5 tahun keatas. Manakala untuk pelaburan jangka pendek atau sederhana, perak mengatasi emas. 

Contoh kenaikan harga perak 2 tahun mencatat kenaikan 84% manakala emas hanya 41%. Namun, dalam masa setahun, kenaikan harga perak adalah negatif berbanding emas.

Dari segi volatility, harga perak lebih cepat berubah iaitu turun dan naik berbanding emas, pada pendapat saya pelaburan silver sesuai untuk aggresif investor, yang ingin mendapat pulangan tinggi dalam masa yang singkat.

hargaemas.com

*Berminat untuk membeli atau menjadi agen? Daftar percuma di www.gsr2u.com.my/jutawanlogam 

p/s: Adakah artikel ini menarik? kongsikan artikel ini dengan rakan-rakan anda yang lain. Hanya klik sahaja button kat bawah ni... : D Semoga rakan-rakan anda mendapat manfaat daripada perkongsian ini.

Sunday, 1 April 2012

Jual Silver bar di kedai Emas!

Hii kepada semua pembaca jutawan sekalian, hari ini saya nak share pasal kajian yang tidak sengaja yang saya buat baru-baru ini tentang liquidity perak di luar (kedai-kedai emas). saya membawa 2 bar perak saya menuju satu kedai emas di Kota Kinabalu (ketika ni saya sedang bercuti balik ke kampung halaman di Sabah). Kenapa saya memilih kedai emas ini kerana, kedai emas ini ada menjual barang kemas perak 925 yang sangat banyak. So, saya pun terfikir nak tanya kat kedai ini.

Bawa 2 ketul bar ni ke kedai Emas :)


Kedai emas seperti dalam gambar di atas (maaflah nama tu terpaksa di rahsiakan atas faktor keselamatan), mungkin rakan-rakan pembaca dari Sabah tahu kedai ini :) . Saya dengan selamba (masa tu pakai sandal, tshirt, dan suar jeans jer..) menuju ke kedai tu dan terusmasuk berjumpa dengan tokey emas. 

Dipendekkan cerita, tokey kedai tersebut hendak membeli perak saya dengan syarat ada resit atau kad COA. Wah! terkejut juga saya bila ada tokey emas yang hendak membeli bar perak. Tp harga memang sangat murah, tokey tu ambil pada harga Spot. Tapi, sekurang-kurangnya ada kedai emas yang hendak membeli bar perak. Ini satu permulaan yang baik! lebih-lebih lagi kalau terdesak nak guna duit : )

Saya juga pernah terjumpa satu iklan pada kedai emas di Sabah jugak, yang berbunyi "Silver boleh menukar wang". Sekali lagi, sebagai pelabur logam berharga, saya tertarik dengan iklan yang dilekatkan di depan pintu kedai..hehe. Saya pun dengan selamba masuk dan bertanya tentang buy back perak. Dan ternyata tokey emas tersebut juga berminat untuk membeli perak saya.

Inilah kedai, "perak boleh menukar wang"..hehe

Jadi, apa yang ingin saya highlight di sini adalah, adakah tokey2 kedai emas telah sedar tentang perak? adakah tokey2 emas telah mula simpan perak? dan adakah 5 tahun akan datang semua kedai emas menerima buyback perak?

Saya belum lagi bertanya bar perak ini kat kedai emas melayu. Maybe rakan-rakan lain boleh tanya bagi pihak saya..hehe. Apa-apapun, kesedaran tentang logam perak ni telah bermula dan semakin mendapat tempat. 

Persoalannya...adakah rakan-rakan pembaca akan terus memerhatikan dan hanya membaca sahaja? atau, telah mula bertindak membeli bar perak pertama anda? kalau dah bermula tu saya ucapkan tahniah! selamat menjadi jutawan logam :)


*Berminat untuk membeli atau menjadi agen? Daftar percuma di www.gsr2u.com.my/jutawanlogam 

p/s: Adakah artikel ini menarik? kongsikan artikel ini dengan rakan-rakan anda yang lain. Hanya klik sahaja button kat bawah ni... : D Semoga rakan-rakan anda mendapat manfaat daripada perkongsian ini.

Friday, 30 March 2012

Teknik Simpan Silver atau Perak

Tentu ramai yang masih pening, blur atau tidak tahu bagaimana cara yang betul untuk simpan Silver (perak). Yelah, bila search sahaja tentang logam berharga ni, kebanyakkannya cerita tentang emas, ar rahnu dan sebagainya. 

Ok, saya ingin kongsikan teknik yang saya gunakan untuk menyimpan perak.

Teknik:
1. Beli, Simpan...(1 tahun ke atas), dan Jual
2. Beli secara tetap setiap bulan, Simpan, dan Jual
3. Beli secara tetap setiap bulan, sampai masanya..., tukar kepada emas
4. Beli, simpan sambil berniaga emas perak sementara harga naik
5. Beli bila harga jatuh mendadak, tunggu harga naik (5%, 10%,20%...etc), dan jual


Saya akan huraikan secara ringkat setiap teknik yang dinyatakan.

Teknik 1
Teknik ini merupakan teknik bagi pelabur baru yang ingin berkenalan dengan perak. Iaitu, pelabur baru tersebut akan membeli 1oz perak di awal tahun, dan kemudian menunggu selama setahun dan kemudian menjualnya. Kebiasaanya, harga perak 1oz ini akan meningkat dan peningkatan ini merupakan keuntungan yang diperolehi.

Teknik 2
Apabila pelabur baru ini yakin dengan potensi pelaburan perak. Dia akan merancang untuk memperuntukan sejumlah yang wang simpanan untuk membeli 1oz perak secara tetap setiap bulan. Jadi, di akhir tahun jumlah yang dikumpulkan mencapai 12oz perak dan kebiasaanya harga perak akan meningkat dan pelabur tersebut menjual kesemua perak yang dimiliki untuk mendapat keuntungan.

Teknik 3
Pelabur baru yang telah yakin dengan kehebatan perak daripada emas akan terus menimba ilmu pelaburan perak dengan lebih mendalam. Teknik 3 ini adalah teknik ratio Emas : Perak dimana, perak yang dikumpulkan setiap bulan akan ditukarkan kepada emas apabila ratio Emas : Perak semakin menghampiri. 

Teknik 4
Pelabur baru tersebut telah "jatuh cinta" dengan pelaburan logam berharga ini dan ingin mengajak rakan-rakan lain untuk bersama2 menyimpan emas dan perak sebagai simbol kekayaan mereka. Pelabur tersebut boleh menjadi dealer di mana2 syarikat emas perak yang kukuh dan diminati (saya syorkan syarikat GSR :p ). Sambil pelabur tersebut menunggu harga emas dan perak naik, pelabur tersebut boleh berniaga untuk menambah pendapatan sampingan. Menjadi dealer lebih menguntungkan kerana pembelian emas dan perak pada harga yang sangat murah.

Teknik 5
Pelabur tersebut tahu selok belok pelaburan perak dan merancang strategi untuk memaksimumkan keuntungan dengan membeli borong bila harga perak jatuh (harga spot) dan simpan sehingga harga spot meningkat. Kaedah ini memerlukan beberapa strategi. Dari segi target keuntungan seperti 5%, 10%, 20% dan sebagainya. Tetapi ilmu analisis harga juga perlu dipelajari,supaya tahu bila nak beli, bila nak jual, bila nak beli borong, dan sebagainya.

Diharap teknik yang dikongsikan ini dapat membantu anda untuk merancang strategi pelaburan perak anda. Jika anda perlukan mentor untuk bermula, saya boleh berkongsi ilmu yang tidak seberapa ini.. : )

*Berminat untuk membeli atau menjadi agen? Daftar percuma di www.gsr2u.com.my/jutawanlogam

Wednesday, 28 March 2012

Sifat "multiplier" Perak lebih tinggi daripada Emas

Apa yang saya suka dengan perak ni adalah sifat "multipler"nya lebih tinggi daripada Emas. Apakah sifat "multipler" ni? multipler ni dalam bahasa melayu dipanggil sebagai gandaan. Kenapa saya katakan yang sifat gandaan perak ni lebih tinggi daripada Emas? Jawapannya mudah... kalau nak simpan Silver dan Emas, kita mudah untuk kumpul perak dengan lebih banyak berbanding emas. Sebab harga perak ketika ini lebih rendah daripada emas. oleh itu, dengan hanya RM150 sahaja kita boleh membeli 1troy oz perak berbanding emas hanya dapat dibawah 1gram.

Ini berdasarkan ratio Emas Perak pada ketika ini menunjukkan harga perak sangat rendah menyebabkan kita boleh menggandakan simpanan perak setiap masa. 


Saya ambil contoh: Saya ada RM2000 pada tahun 1.12.11 dan ingin tukarkan kepada emas atau perak. Yang mana menjadi pilihan saya? saya tanya anda...logam apakah yang anda akan pilih??

Kita lihat pergerakan harga kedua-dua logam ini selama sebulan (1.12.11 - 1.1.12)


Emas
1.12.11 = $1562.98/toz
1.1.12 = $1738.20/toz
Peratus kenaikan = 11.21%

Perak
1.12.11 = $27.63/toz
1.1.12 - $33.31/toz
Peratus kenaikan = 20.56%
*harga diambil daripada harga spot kitco.com

Berdasarkan kepada peratus kenaikan Emas dan Perak ini menunujukkan, Sifat penggandaan Perak lebih tinggi berbanding Emas dimana lebih kurang 2kali ganda lebih tinggi dari emas. Jika RM2000 tadi dilaburkan kepada Perak, sudah tentu keuntungan yang dimiliki lebih tinggi berbanding emas, walaupun jika dilihat nilai emas itu sendiri lebih mahal (pandangan kebanyakkan masyarakat di Malaysia).

Diharap perkongsian ini memberi saudara/i semangat untuk menyimpan Emas dan Perak :)

*Berminat untuk membeli atau menjadi agen? Daftar percuma di www.gsr2u.com.my/jutawanlogam

Sunday, 25 March 2012

Adakah harga hartanah sentiasa meningkat?

Salah satu sebab pelabur melabur di dalam pelaburan hartanah adalah untuk menikmati kenaikan nilai. Pada hari ini juga, semua pemilik rumah percaya bahawa kediaman mereka merupakan satu pelaburan yang terbaik. Dan ramai di kalangan pembaca blog ini juga percaya sedemikian bukan?

Namun, terdapat banyak faktor jika hendak nilaikan sesuatu hartanah tersebut. Kerana, nilai hartanah sebenarnya bergantung kepada lokasinya dan saiz. 

Saya ambil contoh purata harga rumah di Pulau Pinang sekitar tahun 2002 - 2010 di bawah:
Jika anda perhatikan harga rumah telah jatuh mendadak pada sekitar tahun 2003, dan meningkat perlahan hingga ke tahun 2010.

Peningkatan harga hartanah merupakan satu petanda peningkatan bekalan wang kita. Berdasarkan kitaran kekayaan (saya akan tuliskan satu entry pasal kitaran kekayaan), kita sekarang pada fasa kitaran komoditi. Oleh itu, apabila kita nilaikan harga hartanah berdasarkan Emas dan Perak berbanding duit ringgit Malaysia, kita akan nampak satu trend dimana, sebenarnya harga hartanah menurun melawan logam berharga ini.

*anggaran pengiraan

Berdasarkan carta di atas, purata harga rumah di Penang pada tahun 2003 hanya bernilai 350 troy ounce Emas sahaja. dan nilai ini semakin menurun pada tahun 2010 iaitu dalam dalam 241 Troy Oz Emas. Dan penurunan ini lebih kurang 31% dalam masa 9 tahun.

Manakala bagi carta Perak pula (di bawah). Pada tahun 2003, harga rumah di Penang hanya 24,561 Troy Oz Perak. Dan pada tahun 2010, anggaran harga rumah jika dibeli dengan perak telah menurun menjadi 15402 Troy Oz Perak sahaja. Penurunan ini lebih kurang 37% dalam masa 9 tahun.

Jika, anda mempunyai duit sebanyak RM230,000 pada tahun 2003,tetapi anda tidak beli rumah pada ketika itu, sebaliknya anda gunakan duit tersebut untuk membeli Perak. anda akan memperolehi 40350 Troy Oz Perak. Anda tunggu sehingga tahun 2010, barulah anda beli rumah, Dan pada ketika itu, anda boleh membeli sehingga 2 biji rumah dan mempunyai sedikit baki lagi.

Oleh itu, sebenarnya, nilai hartanah manurun apabila kita bandingkan dengan logam berharga ini. walaupun jika dinilaikan dengan ringgit Malaysia nilai ini meningkat. Diharap entry pada kali ini memberi anda sedikit info berkenaan Logam berharga ini. Sekian...Terima Kasih

Jika ada pendapat, boleh kongsikan :)

Wednesday, 21 March 2012

Teknik manipulasi Perak (Silver)

Apakah teknik untuk manipulasi emas? mesti ada yang menjawab iaitu menggunakan Ar-Rahnu..

Tapi bagaimana pula nak manipulasi Perak (Silver)??

Teknik ni telah dikongsikan kepada para pembaca ebook pelaburan perak di http://bit.ly/ubxew7 (KLIK SINI) boleh dapatkan buku ini untuk mengenali dengna lebih lanjut tentang silver.

So, saya tak boleh lah nak bagitahu semua teknik ini memandangkan ia adalah rahsia di dalam Ebook ini..nanti saya pula kena saman.hehehehe..
Tetapi, saya boleh kongsikan teknik ni dalam rangkaian dealer jutawan logam.hehehe..So cepat2 join saya menjadi Jutawan Logam di sini http://bit.ly.silvermas . 

Terima Kasih :)

Saturday, 17 March 2012

Cerita duit kertas

Sejak dahulu lagi, Emas dan Perak telah digunakan sebagai matawang di dalam sistem jual beli manusia. Emas dan Perak inilah "wang sebenar" yang digunakan. Malahan, Emas dan Perak ini telah digunakan lebih daripada 5000 tahun yang lalu.

Namun, ia telah ditukarkan kepada duit kertas (paper money) yang dianggap bernilai, tetapi sebenarnya ia adalah penipuan semata-mata, dan jika sesebuah kerajaan ini jatuh, makan ia tidak bernilai dan tidak sah dilakukan di dalam kerajaan baru.

Contohnya seperti duit kerajaan Broke di Sarawak pada satu ketika dahulu yang megah memerintah. Jika anda masih menyimpan duit ini, dan gunakan untuk membeli sabun ke, topup ke, ubat gigi ke, adakah peniaga akan menerimanya? sudah tentu tidak ada yang menerimanya kerana mereka tidak percaya akan nilai duit kertas ini untuk disimpan dan ditukarkan kepada barangan.

Namun Bagaimana sistem Emas dan Perak ini boleh ditukar kepada duit kertas? Ia bermula apabila urusan jual beli dipermudahkan dengan menyerahkan atau menyimpan Emas dan Perak pada tukang emas/perak (kerana tukang emas mempunyai tempat simpanan yang paling selamat pada ketika itu) dan tukang emas tersebut akan mengeluarkan resit simpanan yang tertulis "1 dollar silver".

Resit ini boleh diberikan kepada peniaga untuk ditukarkan kepada barangan yang dihendaki. Peniaga yang mendapat resit ini boleh menuntut perak dengan menunjukkan resit ini kepada tukang emas. Kemudian, tukang emas tersebut akan memberikan Perak dan mengoyakkan resit tersebut.

Daripada peristiwa inilah kemudiannya tertubuhnya sistem bank dan duit kertas yang bersandarkan Emas dan Perak.

Namun, pada tahun 1971, Presiden Amerika ketika itu, Nixon telah memisahkan sandaran duit kertas dari Emas dan Perak menjadikannya wang "fiat" mengakibatkan duit kertas di cetak sesuka hati, kestabilan serta lambakan duit kertas di pasaran menyebabkan nilai duit semakin jatuh.

Saturday, 10 March 2012

Thursday, 8 March 2012

Ratio Emas dan Perak Masih jauh


Pada masa dahulu, bila Emas dan Perak adalah matawang perdagangan, nisbah Emas : Perak adalah 1:16 (bermaksud 1 kg Emas bersamaan 16 kg Perak) dan jurang nisbah ini semakin jauh selepas status Emas dan Perak dilepaskan sebagai matawang dan diganti dengan duit kertas

Pada tahun 1963, nilai Perak sangat rendah sehingga pada tahun 1980 merupakan kitaran komoditi berada di puncak, Emas $800/ounce dan Perak $50/ounce sekali lagi sejarah berulang dimana nisbah kembali 1 : 16

Selepas kitaran komoditi berakhir, pada tahun 1981, nisbah Emas : Perak semakin jauh dan tertinggi dalam sejarah pada tahun 1991 dimana nisbah Emas : Perak 1:90

Selapas itu, Perak semakin bernilai dan jurang ini semakin hampir iaitu pada tahun Dec 2010 (1:63)

Dan April 2011, nisbah Emas: Perak 1:39.4

Pada hari ini? Nilai Perak masih murah untuk dimiliki dan jika Kitaran Komoditi ini berada di kemuncak, nisbah Emas : Perak 1:16 mungkin akan berlaku sekali lagi. Oleh itu, inilah peluan anda untuk mengumpul perak sedikit demi sedikit.

Pembelian emas secara ansuran dan on9..boleh ke? lihat video ini


Rumusan daripada video tersbut:
1. Pembelian Emas Perak secara ansuran dan Online selagi mana ia adalah emas fizikal harus jika kita yakin bahawa tidak ada sandaran lagi di antara wang kertas dengan Emas Perak

Sunday, 12 February 2012

Why Silver Could be the Hottest Commodity of 2012??

Posted by Wealth Wire – Friday, January 6th, 2012
If you’re around my age, then you probably remember exactly where you were when you heard the news in November 1963 that President Kennedy had been shot. The first lunar landing in July 1969 is another such time marker for my generation, as is Sept. 11, 2001.
Jan. 21, 1980, on the other hand, is probably notable only to the extreme financialmarket aficionados among us.
That’s the day the price of silver peaked at an intraday high of a record $50.35 per ounce, or about $140 an ounce in today’s (inflation-adjusted) dollars — more than four times the current price.
Even more memorable than the record price 32 years ago, was the run-up during the preceding weeks and months, at which time inflation in the United States was well into the double digits.
The Hunt brothers, Nelson Bunker and William Herbert, sons of a Texas oil billionaire, began buying silver in 1973 at $1.95 an ounce. Six years and some 2,500% in priceappreciation later, the brothers were said to have controlled a third of the world’s nongovernmental holdings of silver.
In 1979 alone, with inflation about to hit 13% by year-end, prices rose from $6 an ounce to $48 an ounce. In search of a scapegoat, jeweler Tiffany & Co. (NYSE: TIFtook out a full-page ad in The New York Times calling the silver “hoarding” by the Hunt brothers “unconscionable.” The balloon burst after commodity market regulators made it much more difficult to buy silver on margin.
Fast-forward to the current decade. Silver made another move to nearly $50 an ounce this past April, from lows of about $5.50 in 2004, making the metal one of the best-performing assets in recent years.
This time, though, no one was attempting to corner the market. And inflation was negligible.
So what’s going on? Plenty, according to our researchers.
Consider this: By some accounts, all known silver reserves will be mined out in 27 years, at current usage rates.
Silver is already found in just about every electronic device modern society runs on, from appliances to cell phones to computers to MP3 players. And as the rest of the world ramps up its usage of silver, supplies will become even scarcer.

The recent pullback in silver prices to the lower $30s has set the stage for what could be a rebound to new highs. In fact, according to the StreetAuthority researchers, a climb to $200 an ounce — in today’s money — isn’t out of the question. That’s a potential return of more than six times the initial investment.
So, as we used to say in Chicago: “Ubi Est Mea — Where’s mine?”
Well, here’s the best news: You don’t have to corner the market to get a piece of this action. And the time is now.
I’ll explain in a moment. But first, consider this:
In the precious metals boom of 1979-1980, you could have bought 17 ounces of silver for the price of one ounce of gold. That put the silver/gold ratio at 17:1. At current prices the ratio is 55:1, meaning there’s lots of room for silver to run higher in its historic relation to gold prices.
Just recently, in fact, legendary investor Jim Rogers, chairman of Rogers Holdings, told CNBC in an interview that he would buy silver over gold given the relationship in prices between the two precious metals.
Action to Take–> We think every investor should have some money in precious metals, and we’re especially bullish on silver. There are several options out there for investors (silver miners, ETFs), but we think the best way to own silver right now is with silver coins. But whichever way you choose, we think you’re getting a deal at these levels.
*Post courtesy of Bob Bogda at Street Authority.
Simpanan Perak amat menguntungkan. Jika anda mempunyai simpanan yang tidak digunakan, boleh simpan dalam bentuk perak untuk jangka masa panjang. Hari ini harga perak masih lagi rendah. Hubungi saya 0148608628 untuk mendapatkan maklumat lanjut
Jika suka dengan perkogsian ini..sila share kepada rakan-rakan anda.."sharing is caring"

Thursday, 9 February 2012

The following is a list of facts and reasons to switch all your Gold investments into Physical Silver

1) Due to the tiny size of the Silver market and the lack of physical Silver available to the manipulators, the Silver battle is much easier to win than Gold. Ted Butler's discovery of massive Silver market manipulation should highlight the size, scope and importance of Silver to the current financial crisis.

http://www.investmentrarities.com/ted_butler_comentary/08-22-08.html

2) Central banks have NO physical Silver to assist in the manipulation of the Silver market but they still have a lot of physical Gold (although much less than they claim).

3) The majority of Silver mined every year is consumed as an industrial metal in very small amounts and will never return to the market whereas the amount of above ground Gold grows year after year.

4) Silver has developed, due to its low price and superior physical properties, into a vital and necessary industrial commodity that makes it mandatory for modern life. If we woke up tomorrow and gold vanished from the face of the earth, life would continue pretty much as it was the day before. Without silver, modern life would change.

5) Due to the relative very low price of silver and very high price of gold, the man in the street, around the world, is in a position to buy silver in much greater quantities than gold.

6) In various forms there is an estimated 5B oz of above ground Gold and 5B oz of above ground Silver but Gold trades around $1800/oz and Silver trades for about $35/oz. Both metal prices are obviously manipulated but Silver appears to be manipulated more. As for Silver bullion that is "in play" for the manipulators, I estimate that less than 200M oz remain with a current market value less than $7B.

7) Silver has been in a supply deficit for over 50 years! Governments held approximately 10B oz of silver in 1950 and have been supplying that physical stock steadily into the market. Today there is no more of that surplus silver left to sell.

8) At current Silver consumption rates there is less than 15 years of known Silver reserves remaining in the world. AFTER THAT SILVER WILL BE GONE FOREVER! Think about it.

http://minerals.usgs.gov/minerals/pubs/commodity/silver/mcs-2011-silve.pdf

9) Demand for Silver is "inelastic" in its industrial applications because it is used in such small quantities per application. An increase in price does not translate into a decrease in consumption.

10) The COMEX Silver short position is the largest concentrated short position of any commodity, on any exchange in the history of financial markets.

11) Throughout human monetary history the Silver to Gold ratio hovered in the 10-1 range until the invention of futures and options trading in metals. After the massive manipulation maneuvers by the Banking Cabal the silver-gold ratio now stands at over 50-1.

12) The US Dollar as defined in the Coinage Act of 1792 is Silver, not Gold, and contains "three hundred and seventy-one grains and four sixteenth parts of a grain of pure, or four hundred and sixteen grains of standard silver."

http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_dollar

13) Silver is massively under reported in the media vs. Gold. Even Jim Rogers, the commodity guru, purposefully ignores Silver entirely in his best selling book "Hot Commodities" even though Silver exceeds all other commodities using his metrics on what makes a strong commodity.

14) Very few investors have physical Silver in their possession. Reasoning: because they claim it is "too hard to store". Does that mean when Silver trades at over $1,000 oz people will be more willing to buy and store physical Silver? It is difficult to make up a more bullish argument to take delivery and store physical Silver TODAY...when the Cabal price rigging scam finally fails you can always buy your own Fort Knox to store all that pesky Silver you bought!

15) Gold's strong fundamentals are only exceeded by Silver's so when the gold manipulation stops and the Gold price takes off investors will be looking for the next under-priced investment with similar characteristics.

16) 470M oz of Silver owned by the US Treasury and used in the Manhattan Project for the construction of the atom bomb have all been melted down and sold into the physical market to support the "Strong Dollar Policy"

The Great Silver Mystery...REVEALED!

http://www.roadtoroota.com/public/135.cfm

17) Silver mineral deposits, as opposed to Gold, are usually very shallow in the earth's crust due to the nature of the geology so most of the large deposits of Silver have probably already been found and/or already mined limiting future discoveries.

18) There is a significant problem with counterfeit Gold coins and bars because of its high price. Silver coins and small bars have not, to date, had as much of a counterfeiting issue because its price did not justify the effort. (although there is a problem with counterfeit Silver jewelry which may significantly suppress Silver scrap recovery in the future...oddly bullish by-product of counterfeiting Silver!)

19) The total dollar value of the Silver market is a fraction of the total dollar value of the Gold market.

20) Most flat screen televisions use Silver in their internal electronics/screens and the worlds transfer from analog to digital signals has increased the demand for flat screen TV's.

21) Retail physical shortages of Silver are already beginning to appear around the world. The list of announced delays/curtailment by Government owned Mints now includes EVERY MAJOR SILVER COIN PRODUCING COUNTRY IN THE WORLD!

22) Hedge funds are bleeding from the credit crunch and they are looking for ways to save themselves. A single hedge fund can scoop up the remaining physical Silver and blow the price sky high.

23) In the US, Gold confiscation laws are still on the books but there are currently no silver confiscation laws.

24) As of mid 2011 the Gold price is hovering around $1,800 or over 200% of its historical high. Silver, on the other hand, is hovering around $35 or 70% of it's historical high suggesting that Silver has a long way still to go.

25) Un-backed paper Silver programs such as silver certificates and unallocated pooled accounts are the "industry standard" these days and will be scrambling for metal when redemptions are called in by the investors. The most egregious example of fractional reserve silver is the iShares Silver ETF (SLV).

26) In the past few years the massive global money creation by central banks around the world has created huge reservoirs of cash sloshing around the asset markets looking for a safe haven. Although most mainstream press have discussed Gold as being a likely bucket to fill with this monetary firehouse, SILVER has all the same monetary metal properties as Gold except the Silver market is SO small it would be like FILLING A DIXIE CUP WITH THE FIREHOUSE!

27) The CFTC still has an open investigation into the manipulation of the SILVER market that is being conducted not by their investigative division but by the CFTC "Enforcement Division". Although the final conclusions have been purposefully delayed by the CFTC, the final outcome may finally be the END OF THE 50 YEAR MANIPULATION OF THE SILVER MARKET!

28) During the CFTC hearing on metal position limits, GATA announced that a whistleblower has come forward with specific proof that JP Morgan was rigging the silver market. The next day he and his wife were rammed in their car in an attempted murder. The suspect was caught but the police are not giving out any information about the suspect or others that were involved.

http://www.youtube.com/watch?v=e9bU0r6JP4s

29) The growth of emerging economies in Asia will require more and more industrial silver to build out their electric infrastructure and provide a higher standard of living for their middle class. In a global market that has been in a silver supply deficit for years a silver bidding war will result in order to obtain the significant amounts of silver needed.

30) The truth about gold and silver price manipulation is spreading like wildfire throughout the world with the help of the internet such that the Banksters "shabby secret" is no longer a secret.

31) There are currently multiple class action lawsuits that have been filed against JP Morgan for blatantly rigging the silver market. Given that JP Morgan has previously claimed immunity from legal prosecution because they are an agent of the US Government I doubt the suits will ever be brought to trial...BUT the publicity of them "claiming immunity" AGAIN will be the "silver shot heard around the world".

32) The US Dollar has run it's course as the world's reserve currency. The entire global financial markets know this and are positioning themselves accordingly. The "Dollar End Game" for the United States has never been to transfer economic power to Eastern countries as the dollar dies but rather crash the global markets and start fresh with a new domestically centered economic model. That transition is upon us:

Monday, 30 January 2012

Pentingnya Ilmu sebelum membuat sesuatu perkara

Salam kepada Jutawan Logam semua :)

Hari ini saya telah membaca satu artikel di dalam surat khabar yang bertajuk "Pelaburan dalam Jongkong Emas merugikan". Logik tak tajuk akhbar ini? kalau pelaburan emas digital, mungkin lah kot, atau masuk ke dalam skim2 emas cepat kaya. Tidak pernah lagi saya dengar, apabila simpan emas merugikan. kalau dah rugi, baik bg je emas tu kepada orang lain :)

Al-kisahnya begini, pengadu di dalam akhbar tesebut memberitahu, ia mengenali tentang pelaburan emas ini daripada rakannya, dan membeli 100gm emas. tanpa sebarang ilmu berkaitan emas, terus je dengar kata rakan-rakan tanpa melakukan kajian sendiri dan bertanya kepada rakan2 yang pakar. Dan, apabila pengadu tersebut ingin menjual emas yang dibeli di kedai emas, harga yang di ambil lebih rendah. oleh itu, ia telah mengadu kepada  pemberita berkenaan kejadian tu. sungguh malang pengadu tersebut.

Anda perlu tahu, konsep pelaburan logam ni adalah beli, simpan dan jual. masa simpan tu sekurang-kurangnya 6 bulan ke atas bagi perak dan emas adalah 1tahun ke atas. kalau anda beli dan jual pada masa yang singkat, ia ada spread bergantung kepada kedai emas tersebut. Jika ingin sangat menggunakan duit, simpan emas tersebut di Ar-Rahnu, atau jual semula di group2 jual emas di malaysia contohnya Gold Lot Shop, Pasar Muamalat dan sebagainya. sebab tu orang kata, ilmu kena ada.

Apa-apapun, saya mendoakan agar pihak yang mengadu, dapat menarik balik aduan yang dilakukan secara bertulis dan sudilah untuk mencari ilmu di dalam pelaburan yang diceburi. Dan teruskanlah minat untuk menyimpan emas yer.. :)

Ini adalah Artikel surat khabar yang dimaksudkan

Jika anda berminat dengan post ni..sudi lah share kat kengkawan yer :) TQ

Sunday, 29 January 2012

Potensi Perak sebagai simpanan anda

Berdasarkan kepada post saya sebelum ini, ternyata Perak mempunyai potensi yang besar di dalam simpanan anda. Ramai orang tidak tahu potensi perak ini sehingga laporan ebook ini dikeluarkan. Saya tidak salahkan anda jika tidak mengetahui potensi ini kerana emas telah menutup kelopak mata anda untuk memandang perak sebagai aset yang sangat bernilai untuk disimpan. Bayangkan, jarak tahun yang sama, peratus kenaikan perak lebih tinggi berbanding dengan emas. Ini adalah bukti yang nyata dan tidak mustahil peratus kenaikan ini juga akan berlaku pada 10 tahun akan datang.


Kebanyakkan orang tidak akan percaya akan hakikat ini kerana tidak ada bukti yang kukuh. Tetapi pelabur-pelabur perak underground telah membuktikan bahawa, simpanan perak membawa pulangan yang lebih besar berbanding emas. Inilah yang perlu anda fikirkan, buka minda dan pandang jauh kehadapan.

Peratusan kenaikan yang tinggi bagi perak merupakan satu peluang yang baik untuk kita mengambil kesempatan sementara harga perak masih rendah dan mampu dimiliki oleh semua golongan masyarakat berbanding harga emas yang telah mencecah RM167/gram berbanding perak yang hanya RM3.04/gram sahaja.



Sebagai permulaan, saya tidak sarankan anda untuk membeli berkilo-kilo gram perak untuk dijadikan simpanan anda secara terus. Nasihat saya adalah, jadilah sebagai seorang penyimpan yang bijak. Jika anda telah tahu akan potensi perak ini, simpanlah perak secara sedikit demi sedikit lama-lama jadi bukit. Ini bermaksud, anda boleh jadikan tabiat dengan membeli 1oz bar perak setiap bulan. Jadi apabila tiba akhir tahun, anda akan memiliki 12oz bar perak bersamaan dengan 373.2gram perak di dalam simpanan anda. Jika anda amalkan secara konsisten sehingga 5tahun, anda akan menyimpan sebanyak 1.9 kilogram perak! banyak tu..

 Harga 1oz tidak lah mahal pada hari ini dan ia mampu untuk dibeli. Contohnya, jika anda peruntukkan RM300 untuk simpanan anda di bank, anda boleh simpan RM150 di dalam bank, manakala RM150 lagi anda ditukarkan kepada bar perak. Bila anda memerlukan duit, anda boleh jual bar perak tersebut, dan ianya akan dibeli oleh penyimpan perak seperti saya. Di mana nak beli dan jual? anda boleh pergi ke sini http://www.facebook.com/groups/JutawanLogam/

Sila share info ini kepada rakan anda

Kenapa Jutawan Logam?

Kerana kadar kenaikan Emas dan Perak selama 10 tahun..
Cuba lihat carta emas dan perak di bawah ini. Lihat peratus kenaikan daripada dari Jan 2002 sehingga Jan 2012.
Sumber kitco.com

*Harga emas 10 tahun                        *Harga Perak 10 tahun
  Kenaikan 511% - Banyak!!                Kenaikan 731% - Lagi banyak!!!

Berdasarkan graf di atas, sudah ternyata, peratusan kenaikan harga Perak jauh lebih tinggi berbanding Emas. 

Bayangkan kalau anda tukar RM1000 pada Jan 2002 untuk pelaburan emas. Jadi di akhir tahun Jan 2012, kita akan dapat RM5110. 

Tapi kalau masa tu dengan nilai yang sama, anda tukar kepada perak dan simpan sehingga Jan 2012. Anda akan mendapat RM7310. Ini jauh lebih hebat! J

Oleh itu, simpanan perak berpotensi untuk membawa pulangan yang lebih besar berbanding emas. Dan mampu untuk menjadikan anda JUTAWAN LOGAM!

Sila share kepada rakan anda yang lain info berguna ini

Peluang Perniagaan Emas Perak Bersama GOLD SILVER RESOURCES SDN BHD

Syarikat Gold Silver Resources Sdn Bhd (GSR) . info= http://www.gsr2u.com.my/jutawanlogam

Kini sedang giat mencari pengedar-pengedar baru diseluruh Malaysia untuk melebarkan sayap perniagaan. Jutawan Logam sebagai agen Pahang, dan Sabah sedang mencari bakal-bakal pengedar di kawasan berdekatan supaya rangkaian Syarikat GSR luas dan memudahkan pelanggan mendapatkan stok emas dan perak.



Pihak syarikat telah menurunkan modal menjadi usahawan emas perak daripada RM5000 kepada RM1000 sahaja. Promosi keahlian sedang berlangsung sehingga Dec 2012, hanya bermodal RM1,000 anda boleh menjadi pengedar SAH dan mengakses 100% kepada rangkain produk emas dan perak GSR.
Yuran keahlian RM1,000 ini merupakan pakej perniagaan anda iaitu:

1. Keahliah seumur hidup
2. Jaket GSR
3. Buku resit GSR
4. Web promosi affiliate
5. Pos percuma
6. Akses kepada produk emas dan perak pada harga dealar
7. Bantuan tunjuk ajar dan promosi dari syarikat
8. Khairat kematian RM500 utk 2 thn pertama
9. Diskaun pengedar produk emas dan perak

Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi Jutawan Logam di 014-8608628 call/SMS
Kelas Perniagaan Emas Perak juga dianjurkan kepada dealer yang mendaftar di bawah rangkaian Jutawan Logam.

Sila share untuk memberitahu rakan anda yang lain
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Harga Spot logam

There was an error in this gadget